Friday, 07 February 2014 21:38

Verslag van 6 februari

By
Rate this item
(0 votes)

Donderdag 6 februari stond in het teken van de nieuwste versie van Filemaker.  Een diepgaande uiteenzetting wat er met Filemaker allemaal mogelijk is, en hoe Filemaker de laatste geevolueerd is.

Maar eerste startte de clubmeeting met de planning voor het voorjaar.  In april verwachten we een gastspreker (Appletips), en in mei verhuist de clubmeeting even naar een andere locatie.  Zoals elk jaar zoeken we een interessante locatie op in het Hasseltse voor een "Special Edition".  Deze keer staat de clubmeeting van 8 mei (dus niet 1 mei) in het teken van security en als locatie viel ons oog op de oude gevangenis.  Verbazend genoeg zit daar nu de faculteit Rechten van UHasselt.  Een plaats waar we vroeger cellen, cipiers en gevangenen aantroffen.  Daarom is een workshop over "hoe veilig is mijn Mac" natuurlijk heel passend.  Maar later meer hierover.

Einde maart plannen we een wijndegustatie in Maaseik (Aldeneyck).  Een leuke uitstap om samen met je partner een wijndomein kortbij te bezoeken, voorzien van een degustatie en de nodige uitleg.  Inschrijven kan via deze link.

Bekijk de sfeerbeelden op Flickr.

Even werd er stilgestaan op "30 jaar Macintosh".  Want in onze MacBar hadden we een speciale Expo gebouwd met wat oude glories.  Een Macintosh ED (of Plus) stond nog te draaien, met een interne en externe floppy drive.  Voor vele gebruikers die pas met Mac werken, was het een eerste kennismaking.  Ook een iMac G3 bondi blue, en een iMac G4 die als muziekspeler de avond luister gaf.  De PowerBook 170 echter, had gebruikerssporen.  En tenslotte werd het geheel ingekleed met een gepaste poster "30 jaar Macintosh.

Je moet zeker de filmpjes die de laatste dagen circuleren (de Mac werd 30 op 24 januari) eens bekijken.  Filmpjes gemaakt met de iPhone, ook de making of er van, de tijdlijn, de vejaardagsfilm,... Maar zijn nog een heel pak oude filmpjes onder het stof gehaald.  Zo gingen we opnieuw eens luisteren naar de opstartgeluiden van elke Macintosh.  En gingen we in Mactracker app de geluiden afspelen.  Beslist leuk om te doen is ook eens een quiz spelen met iTrivia.  Kwestie van te testen hoeveel dat je weet over Apple.

Genoeg over verjaardagen.  Of toch niet.  Want Steven verjaarde vandaag.  Maar eerst had hij nog een Filemaker workshop voor de boeg.  De verjaardagstaart was voor later op de avond.

Filemaker 13

Als je een trial versie van Filemaker installeert, komen er een 12-tal praktische voorbeelden of kant-en-klare applicaties mee.  Neem de tijd om deze te bekijken én ook te gebruiken. Ze geven je een goed zicht op wat je met Filemaker allemaal kunt bouwen.

Filemaker is een relationele database. Je kan eenvoudig gezegd een drie-tal soorten relaties of links leggen tussen tabellen. Een 1-op-1 relatie (vb aan een toestel hangt maar 1 serienr aan), een 1-naar-veel relatie (1 familie kan veel gezinsleden hebben), en een veel-naar-veel relatie.  Dit laatste is heel complex en daarom proberen we dit te herleiden naar 1-op-1 of 1-op-veel.  Zo maken we dikwijls een tabel die we er tussen plaatsen.  Zo kan je tabellen in cascade achter elkaar plaatsen.

In Filemaker 13 is het fileformaat onveranderd gebleven.  Maar het is niet aangewezen om terug te gaan van versie 13 terug naar 12, want dan loopt het fout.

De grote nieuwigheid is nu dat voor gebruikers die geen Filemaker hebben, dit nu ook bereikbaar wordt. De hele interface kan dus voor het web gemaakt worden. Het wordt dus aan de client (web en iPad dus) kant gratis, maar aan de server kant kost het geld.

Nieuw is een pop-open window.  Zo kan je nieuwe informatie tonen en weer verbergen, zonder al te veel te moeten veranderen aan layouts.

Een andere functie is sliding windows : zo kan je navigeren naar elke volgende sliding window.  In zo'n window kan je natuurlijk van alles insteken : tekst, afbeeldingen, muziek, video...Word of Excel documenten...

 

Wordt vervolgd

 

Read 3033 times Last modified on Sunday, 02 March 2014 18:51

Adres Clubmeetings

Clubmeeting 1e donderdag v maand*

Kiezelstraat 118 - 3500 Hasselt (Godsheide) - België

Vanaf 19u30 - 20u00 welkom
Workshops vanaf 20u00 tot 22u30

(*uitzonderingen: cultuurbeurs, club op verplaatsing, macbeurs)

Lidvoordelen

Bijwonen workshop *
Gratis toegang tot MacBibliotheek
Support
Demonstraties
Promotie acties
Korting op magazines
Elke maand tombola

*bijwonen 1e clubmeeting
als bezoeker is gratis

Lidgeld : € 30,- voor 12 mnd

Contact

www.maclimburg.be
info@maclimburg.be
support@maclimburg.be


www.macmeet.be
info@macmeet.be


Skype : maclimburg1


Facebook groep


Contacteer Medewerkers

You are here: Home Clubmeeting Clubmeetings 2014 Verslag van 6 februari